عمومی

معرفی رشته مهندسی برق

رشته مهندسی برق

مهندسی برق، رشته ای پرطرفدار در گروه آزمایشی ریاضی، است که هرسال دانشگاه های مختلف در سراسر کشور اقدام به پذیرش دانشجو در این رشته می کند. این رشته بسیار گسترده است و در بسیاری از رشته های دیگر مثل مهندسی پزشکی هم کاربرد دارد؛ در همین راستا، رشته مهندسی برق کاربرد و آینده شغلی مناسبی دارد. شناخت دقیق این رشته می تواند به انتخاب رشته درست به افراد کمک می کند. از وظایف مهندسان برق می توان به بررسی و طراحی سیستم ‌های انتقال و تبدیل انرژی  الکتریکی، بررسی و طراحی سیستم های الکترونیکی در راستای پردازش و انتقال اطلاعات، همچون رایانه ها، سامانه های  مخابراتی، مدارهای مجتمع، رادارها و امثال آن.

بازار کار رشته مهندسی برق به چه شکل است؟

این رشته دارای بازار کار نسبتا خوبی در ایران است؛ زیرا که صنعت برق در کشورهمه روزه رو به رشد است. با توجه به گرایش های مختلف این رشته دانشجویان می توانند در حوزه های مختلف مشغول به کار شوند. هرچقدر مهارت و تجربه کاری اشخاص فعال در رشته مهندسی برق بیشتر باشد، آینده شغلی و درآمد بیشتری هم در انتظار آن هاست.

فارغ التحصیلان  مهندسی برق می توانند در شرکت ها و موسسات های دولتی و خصوصی مختلف مثل نیروگاه ها، کارخانه ها (ذوب آهن، خودرو سازی ، تولید محصولات الکتریکی و غیره)، سازمان های دولتی مرتبط با مخابرات، وزارت خانه های مختلف، زیرساخت های مخابراتی، صنایع نظامی و دفاعی کشور و… مشغول به کار شوند.

کسانی که در حوزه مهندسی برق کار می کنند، در بخش های دولتی مطابق با حقوق مصوب وزارت کار دریافت می کنند و افرادی که در بخش های خصوصی مشغول به کار هستند، متناسب با کار و مهارت خود، محل کارشان و توافق طرفین درآمد های مختلف خواهند داشت.

ادامه تحصیل در رشته مهندسی برق در مقطع کارشناسی به چه شکلی است؟

گرایش های دوره کارشناسی مهندسی برق به شرح زیر است:

۱.گرایش برق الکترونیک

هدف‌ اصلی از ارائه‌ این‌ گرایش تربیت‌ کارشناسانی‌ در حوزه شناخت‌ چگونگی عملکرد، چگونگی‌ نگهداری‌ بهره برداری، تجزیه‌، تحلیل‌ و طراحی سیستم های‌ الکترونیکی‌ برقی در واحدهای‌ مختلف ‌صنعتی‌ و خدماتی‌ کشور است‌.

۲.گرایش برق مخابرات

صنایع مخابراتی در جهان امروزه پیوسته در حال پیشرفت هستند. گرایش مخابرات مهندسی برق با هدف تربیت افراد‌ متخصص‌ در زمینه‌ های‌ شناخت‌ نحوه‌ عملکرد و چگونگی‌ نگه داری‌ و بهره ‌برداری‌، تجزیه‌، تحلیل‌ و طراحی ‌سیستم‌ های‌ مخابراتی‌ به وجود آمده است.

۳.گرایش برق کنترل

هدف‌ از این گرایش‌ آشنایی‌ دانشجویان‌ با چگونگی‌ مدلسازی وتحلیل‌ سیستم های‌ فعال و معرفی‌ اصول‌ طراحی‌ است. هم چنین چگونگی‌ استفاده‌ از سیستم های‌ کنترل‌ خودکار برای‌ بهبود رفتار این‌ گونه‌ سیستم ها است. دروس‌ مقطع کارشناسی‌ گرایش‌ کنترل‌ برای آشنایی بیشتر‌ دانشجو با اصول‌ کنترل‌ تهیه شده است.

۴.گرایش برق قدرت

گرایش برق قدرت در این رشته به آموزش و پژوهش دانشجو در زمینه های طراحی و ساخت سیستم های مختلف مورد استفاده در تولید، توزیع، مصرف و حفاظت از برق می پردازد. دانشجویان گرایش قدرت با انواع مختلف نیروگاه های تولید برق و کارکرد متفاوت آن ها آشنا می شوند. با توجه به این که جمعیت کشور و تعداد افرادی که از برق و انرژی استفاده کننده رو به افزایش است. همچنین میزان مصرف هم بسیار زیاد است، برای تأمین برق و انرژی مورد نیاز در  کشور به نیروگاه‌ های بیشتری نیاز است و این امر تنها با کمک مهندسین برق قدرت امکان پذیر است.

ادامه تحصیل در مقاطع دیگر رشته مهندسی برق به چه صورت است؟

این رشته در مقاطع ارشد و دکتری هم در ایران تدریس می شود.

علاقه مندان می توانند در مقطع ارشد در رشته های مهندسی پزشکی، مهندسی هسته ای، مهندسی کامپیوتر و … به تحصیل ادامه دهند.

شاید بتوان گفت که کشور ایران در پرورش دادن مهندسان برق یکی از قوی‌ترین کشورهای خاورمیانه و قاره آسیا است. همچنین، به گفته رئیس دانشکده مهندسی برق دانشگاه استنفورد آمریکا (دانشگاه با رتبه ۲ در بین دانشگاه‌های جهان)، دانشگاه صنعتی شریف بهترین دانشجوهای رشته برق را در دوران کارشناسی تربیت می‌کند.

امکان ادامه تحصیل در رشته مهندسی برق در خارج از کشور به چه صورت است؟

در خارج از کشور برای ادامه تحصیل در رشته مهندسی برق فضای بسیار وسیع و گسترده‌ای وجود دارد. امکاناتی که شاید به سختی بتوان در ایران به آن‌ها دست پیدا کرد، به راحتی می‌توان با تحصیل در خارج به دست آورد. تحصیل در خارج از کشور برای مهندسان برق علی‌الخصوص گرایش‌های مخابرات و الکترونیک برای آشنایی بیشتر با تجهیزات و امکانات می‌تواند بسیار عالی باشد.

جنبه مالی و زبان انگلیسی، اصلی‌ترین چالش‌هایی هستند که یک دانشجوی رشته مهندسی برق برای تحصیل در خارج از کشور با آن‌ها مواجه می‌شود. مورد اول نیاز به گرفتن مدرک آیلتس و یا تافل دارد. اما مورد دوم به این صورت قابل حل است که شما باید برای ادامه تحصیل سعی کنید حتما بورس دانشگاه شوید تا مبلغی برای تحصیل نپردازید. زیرا مبلغ شهریه برای تحصیل در دانشگاه‌های خارج از کشور بسیار بالا است.

آخرین رتبه قولی رشته مهندسی برق چند است؟

همانطور که میدانید معیار قبولی در دانشگاه رتبه در سهمیه داوطلبان می باشد؛ آخرین رتبه های قبولی رشته مهندسی برق در  دانشگاه های دولتی به تفکیک هر منطقه عبارتند از:

یک: ۱۵۲۳۸

دو: ۲۷۸۶

سه: ۱۹۰۷

همانطور که می دانید انتخاب رشته پروسه مهمی است و احتیاج به آگاهی دقیق از بازار کار، درآمد و… رشته های دانشگاهی دارد. برای کسب اطلاعات بیشتر راجع به بقیه رشته های گروه ریاضی مثل رشته مهندسی مکانیک، مهندسی کامپیوتر و… میتوانید به سایت دانشمندان جوان مراجعه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *