رشته بینایی سنجی
بینایی سنجی یا اپتومتری چیست؟
رشته بینایی سنجی یا همان اپتومتری از جمله رشته های شاخه علوم بینایی است. این رشته در زمینه های مرتبط با بیماری ها، سلامت و بهداشت چشم، مراقبت های اولیه از چشم مثل: معاینه کامل چشم، سنجش مقدار بینایی، ارزیابی دید دو چشمی، دید رنگ، غربالگری و غیره به فعالیت می پردازد.
درواقع اپتومتریست ها به بررسی اولیه سلامت چشم می پردازند. همچنین آن ها می توانند در ارتباط با بعضی از مشکلات بینایی از جمله ضعیف شدن چشم، عدسی مناسب را برای بیمار تجویز کند. ولی زمانی که مشکل شدید تر باشد؛ بیمار را به یک چشم پزشک معرفی می کنند.
بینایی سنجی برای چه کسانی مناسب است؟
از جمله رشته های کم استرس بالینی می توان به بینایی سنجی اشاره کرد. بدین منظور که افرادی که علاقه دارند در گروه علوم پزشکی فعالیت کنند، اما طاقت دیدن خون و صحنه های دلخراش را ندارند؛ این رشته برایشان گزینه ای مناسب است.
لازم به ذکر است که این رشته به خاطر کار با عضو ظریفی مثل چشم احتیاج به دقت و تمرکز بالایی هم دارد.هم چنین لازم است دستان بدون لرزش و دقیقی هم داشته باشند.
بازار کار رشته بینایی سنجی به چه شکل است؟
هرسال تعداد پذیرفتگان این رشته کم است؛ در نتیجه بازار کار اشباع نشده و وضعیت خوبی دارد. مقدار درآمد اپتومتریست هم بستگی به محیط کار و میزان سابقه کار آن ها دارد. یقینا کار در مراکز خصوصی درآمد بالاتری نسبت به مراکز دولتی دارد اما عموما مراکز خصوصی از بین اپتومتریست های باتجربه اقدام به جذب نیرو می کنند.
کارشناسان بینایی سنجی می توانند در اغلب بیمارستان ها، مجتمع توانبخشی، موسسات ساخت و فروش عینک های طبی، مرکز بهداشت، کلینیک بینایی سنجی، چشم پزشکی های خصوصی و دولتی، سازمان های دولتی مانند سازمان های نظامی و انتظامی و یا در شرکت های فروش و واردات تجهیزات مختلف چشم پزشکی استخدام شوند.
این نکته حائز اهمیت است که کارشناسان بینایی سنجی هنگام داشتن شرایط لازم و سرمایه کافی می توانند دفاتر بینایی سنجی و مطب خودشان را تاسیس کند. علاوه براین ها سالانه مرکز بهزیستی در کل کشور و سازمان آموزش و پروش برای طرح های جلوگیری از تنبلی چشم دانش آموزان از اپتومتریست های موفق برای همکاری دعوت می نماید.
دوره تحصیل رشته بینایی سنجی چه مدت به طول می انجامد؟
کارشناسی بینایی سنجی یک دوره ۴ ساله است که دانشجویان در آن حدود ۱۴۳ واحد درسی را میگذرانند. واحد های درسی در گروه های مختلف:
عمومی: ۲۰ واحد
پایه و اصلی: ۴۲ واحد
پایان نامه ها و کارآموزی: ۸ واحد
تخصصی: ۷۳ واحد
بالاخره بینایی سنجی یا چشم پزشکی؟
حوزه تخصص کارشناس بینایی سنجی و یک اپتومتریست تشخیص اختلالات و مشکلات چشمی هم چنین تجویز و ساخت عینک های طبی و لنز برای بیماران است؛ ولی وظیفه یک چشم پزشک انجام و پیش برد روندهای درمان دارویی و جراحی های چشمی بیماری های چشمی است.
البته قطعا چشم پزشک می تواند کارهای اپتومتریست را هم انجام دهد. اما درواقع بیماران با مشکلات چشمی ابتدا باید به اپتومتریست مراجعه کنند و سپس در صورت لزوم، اپتومتریست آن ها را به چشم پزشک ارجاع دهد.
لازم به ذکر است برای قبولی در رشته چشم پزشکی رتبه بالاتری نسبت به بینایی سنجی لازم است. همچنین بینایی سنجی طول تحصیل کوتاه تری نسبت به چشم پزشکی دارد.
رشته بینایی سنجی در چه دانشگاه هایی تدریس می شود؟
این رشته سالانه تنها در چهار دانشگاه پذیرش دارد و همین موضوع تضمین کننده بازار کار خوب این رشته است.
دانشگاه های پذیرنده به شرح زیر هستند:
دانشگاه علوم پزشکی ایران، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، علوم پزشکی مشهد، علوم پزشکی شهید بهشتی
طرح دوساله بینایی سنجی اجباری است؟
خیر؛ گذراندن طرح دو ساله برای رشته بینایی سنجی برخلاف باقی رشته های علوم پزشکی اجباری نیست. به صورت اختیاری بوده و مازاد بر نیاز انجام می گیرد. ولیکن اگر فارغ التحصیلان این رشته بخواهند مطب بینایی سنجی خود را راه اندازی کند، برای مجوز میبایست طرح دوساله بینایی سنجی را بگذرانند.
ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر به چه صورت است؟
این رشته علاوه بر مقطع کارشناسی، در مقطع ارشد و دکتری هم در ایران تدریس میشود. بنابراین، تنها دانشجویان رشته بینایی سنجی می توانند بعد از شرکت در آزمون های کارشناسی ارشد و دکتری و کسب نمره قبولی ادامه تحصیل دهند.
این افراد می توانند در رشته های رشته های زیرمجموعه پزشکی مانند بینایی سنجی، رشته مهندسی پزشکی (زیست مواد)، انفورماتیک پزشکی، علوم تشریحی، سلامت سالمندی، اپیدمیولوژی، آمار زیستی، رشته زیست فناوری، فیزیولوژی،اقتصاد بهداشت، رشته نانوتکنولوژی پزشکی، رشته فناوری اطلاعات سلامت و … به تحصیل ادامه دهند.
آخرین رتبه قبولی در رشته بینایی سنجی چگونه است؟
همانطور که می دانید قبولی در رشته های مختلف بر اساس رتبه داوطلبان در سهمیه است.
آخرین رتبه های قبولی به تفکیکی منطقه عبارتند از:
یک: ۲۰۶۸
دو: ۴۰۴۵
سه: ۲۵۷۲
برای انجام انتخاب رشته مناسب و قبولی در رشته دلخواه لازم است ابتدا اطلاعات کافی راجب رشته های مختلف داشته باشید؛ برای اطلاع از توضیحات رشته های دیگر میتوانید به بقیه مقاله ها مراجعه کنید. ما در دانشمندان جوان تمام اطلاعات و خدمات انتخاب رشته اصولی را در اختیار شما قرار میدهیم.