عمومی

معرفی رشته زبان انگلیسی

رشته زبان انگلیسی

رشته های زبان انگلیسی ازجمله رشته های پرطرفدار در ایران است، که در آن روش ترجمه از فارسی به انگلیسی و بالعکس، زبان و ادبیات انگلیسی، چگونگی تدریس زبان انگلیسی و… به دانشجویان آموزش داده می شود. این رشته در سطوح کاردانی، کارشناسی و کارشناسی ارشد و دکترا در اغلب دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی تدریس می شود.

افزایش هزینه تدریس عمومی و خصوصی زبان انگلیسی (به ویژه در زمینه های IELTS–TOEFL–GRE) و فرصت های کاری مختلفی که به روی دانش آموختگان این رشته ها در انواع نهادهای دولتی، بازرگانی، خصوصی و آموزشی وجود دارد، در کنار تسلط به یکی از پر مخاطب ترین زبان های بین المللی، باعث می شود تا یادگیری علمی و هم چنین آکادمیک این زبان در چند دهه اخیر، روند صعودی را بین دانشجویان ایرانی پیدا کند.

چه کسانی می توانند در رشته زبان انگلیسی تحصیل کنند؟

پاسخ این پرسش بسیار مهم است. خیلی از دانش آموزانی که قصد ادامه تحصیل در رشته زبان انگلیسی را در دانشگاه دارند، این سوال را مطرح می کنند که آیا آنها فرد مناسبی برای تحصیل در این رشته و گرایش های مربوط به آن هستند یا خیر. هرچند ورود به مقطع کارشناسی زبان انگلیسی در گرایش های سه گانه ای که در زیر دقیق تر توضیح داده شده، نیاز به سطح زبان انگلیسی خیلی خوبی ندارد.

اگر هدف شما از تحصیل در رشته زبان انگلیسی، صرفا تقویت زبان انگلیسی و تسلط به زبان انگلیسی است! و لاغیر، این رشته را به هیچ وجه انتخاب نکنید. چرا که تسلط به زبان انگلیسی الزاما از طریق تحصیل در گرایش ادبیات زبان انگلیسی در مقطع کارشناسی یا کارشناسی ارشد به وجود نمی آید و شما می توانید حتی در منزل و با ابزارهای مختلف فناوری اطلاعات، زبان انگلیسی یا هر زبان خارجی را یاد بگیرید. برای افرادی که به مشاغل دارای روابط با بقیه علاقه دارند بسیار مناسب است.

همچنین رشته زبان انگلیسی برای افرادی که علاقه به تحصیل و تحقیقات تجربی در این زمینه دارند

بسیار مناسب است.

رشته زبان انگلیسی از گرایش های مختلف با بازار کار مختلف تشکیل شده است که در ادامه به شرح آن می پردازیم.

گرایش زبان و ادبیات انگلیسی

در واقع کسی که این گرایش را انتخاب می کند، از همان ابتدا با ادبیات انگلیسی سر و کار دارد.

البته در دوره ی کارشناسی دانشجویان تعدادی واحد مربوط به ترجمه هم دارند. ولی در دوره ی کارشناسی ارشد و دکتری به طور تخصصی تر در زمینه ی ادبیات انگلیسی و جهان صحبت می شود.

در گرایش زبان و ادبیات انگلیسی در طول سه ترم، دروس پایه که شامل خواندن، مکالمه و نگارش در حوزه زبان انگلیسی است، به دانشجویان آموزش داده می شود تا او با مسائل اساسی زبان آشنا شده و آماده مطالعه دروس تخصصی خود شامل ادبیات انگلیسی، زبان شناسی، ترجمه و روش تدریس، آزمون سازی و همچنین نقد ادبی گردد.

آموزش زبان انگلیسی

تنها بعضی از دانشگاه های کشور گرایش آموزش زبان انگلیسی را در مقطع کارشناسی ارائه می دهند. ولی بیشتر دانشگاه ها این گرایش را در مقاطع بالاتر مثل ارشد و دکتری دارند. دراین رشته به نظریه های آموزش زبان پرداخته می شود که شامل مباحث روانشناسی و زبانشناسی هم میپردازند.

گرایش مترجمی زبان انگلیسی

هر کشوری برای برقراری ارتباطات سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، علمی، فرهنگی و گاهی مذهبی با کشور های دیگر نیاز به مترجمانی قوی و متبحر دارد. دروس گرایش مترجمی زبان به سه بخش تقسیم میشود که عبارتند از: دروس عمومی، دروس تخصصی پایه و دروس تخصصی اصلی.

لازم به ذکر است دروس عمومی و دروس تخصصی پایه بین گرایش های زبان و ادبیات انگلیسی و مترجمی زبان انگلیسی مشترک است. دروس تخصصی اصلی مجزا می باشد. دانشجویان زبان و ادبیات انگلیسی شعر، رمان، ادبیات نمایشی و تاریخ ادبیات انگلیسی را مطالعه می کنند و دانشجویان گرایش مترجمی در این بخش، انواع دروس ترجمه مانند ترجمه انفرادی، ترجمه متون ادبی، ترجمه پیشرفته  و اصول و روش ترجمه را می گذرانند.

در لیسانس تمرکز بیشتری روی ترجمه عملی دارد ولی در دوره ی ارشد تمرکز دروس ارایه شده در رشته زبان انگلیسی به سمت نظریه های مختلف ترجمه و اصول تئوری ترجمه میرود.

دوره ی لیسانس مترجمی، واحد های ترجمه ای مانند ترجمه ی اقتصادی، سیاسی  و مطبوعاتی و شفاهی اضافه می شود.

چه توانایی هایی در راستای موفقیت در این رشته لازم است؟

دانشجوی زبان انگلیسی میبایست قبل از ورود به دانشگاه با زبان انگلیسی آشنایی داشته باشد و نمیتواند دانشگاه را محلی برای آموزش ابتدایی زبان بداند. در دانشگاه باید روی تسلط بیشتر در اصول و روش دقیق ترجمه هم چنین زبان شناسی یا ادبیات انگلیسی تمرکز کنند. یکی از نکات مهم برای موفقیت در این رشته این است که یک دانشجوی مترجمی باید به زبان فارسی تسلط کامل داشته باشد زیرا ترجمه از هر زبانی به زبان فارسی علاوه بر مهارت کافی در زبان انگلیسی به مهارت های بیشتری در زبان و ادبیان فارسی هم  دارد.

داشتن روابط عمومی بالا و توانایی برقراری ارتباط با مخاطب هم یکی از عوامل مهم برای موفقیت در این رشته است.

شناختن فقط دو زبان هیچ وقت نمیتواند از شما یک مترجم ماهر بسازد، شما برای کسب تبحر کافی در این رشته لازم است به زبان های دیگر هم حداقل در حد ابتدایی مسلط باشید.

بازار کار رشته زبان انگلیسی به چه صورت است؟

دانشجویان و فارغ‌ التحصیلان رشته زبان انگلیسی، مانند سایر هم رده‌های خود، نگران آینده شغلی در این رشته هستند. لذا در ادامه سعی می کنیم با معرفی لیست مشاغل این رشته که مناسب دانشجویان زبان انگلیسی می باشند میپردازیم.

۱- تدریس در آموزش و پرورش

یکی از شغل های زبان انگلیسی تدریس در آموزش و پرورش است. یکی از نگرانی‌های فارغ‌التحصیلان زبان انگلیسی، تدریس به صورت معلم و دبیر رسمی مدارس دولتی است. اکثراً بر این باور هستند که آموزش و پرورش با وجود دانشگاه فرهنگیان، نیازی به جذب و استخدام فارغ‌ التحصیلان زبان از دانشگاه‌های غیره را، ندارد. اما اگر به سهمیه ‌بندی آزمون‌های استخدامی آموزش و پرورش توجه کنید، میبینید که برای فارغ‌ التحصیلان کارشناسی و کارشناسی‌ ارشد زبان انگلیسی، سهمیه‌هایی درنظر دارند.

۲- تأسیس آموزشگاه زبان انگلیسی

فارغ‌ التحصیلان زبان انگلیسی، از لحاظ قانونی دارای صلاحیت تاسیس آموزشگاه های زبان انگلیسی هستند. اما آنچه در این اقدام مورد بررسی است، ابتدا سرمایه‌ی لازم برای تاسیس آموزشگاه است. هزینه‌ های اولیه تاسیس آموزشگاه، مثل اخذ پروانه و اجاره یا خرید ساختمان آموزشگاه با اینکه در شهرهای مختلف، فرق می کند ولی ممکن است در توان مالی یک فارغ‌ التحصیل نباشد.

اگر  یک سرمایه گذار پیدا کنید، از دانش خود در جهت پیشرفت هرچه بیشتر یک آموزشگاه استفاده

کنید.

نکته‌ی دوم در مورد تأسیس آموزشگاه، اشباع بودنمنطقه است. شما در ابتدا باید با تجزیه و تحلیل نیاز بازار را بررسی کرده، سپس آموزشگاه زبان انگلیسی خود را با قابلیت برگزاری دوره‌های ترمیک یا آموزشگاه زبان کنکوری تأسیس کنید.

۳- تدریس خصوصی

تدریس خصوصی، شغلی دیگر برای فارغ‌ التحصیلان رشته زبان انگلیسی است، که با توجه به تلاش

و ذکاوت شخص، می‌تواند پردرآمد یا کم‌درآمد باشد. با توجه به ضعف عمومی دانش‌آموزان پایه های مختلف درس زبان انگلیسی، اهمیت زبان انگلیسی در کنکور و دانشگاه، افزایش سفرها به کشورهای انگلیسی زبان و دلایلی اینچنین، نیاز به کلاس‌ های خصوصی زبان انگلیسی بسیار افزایش یافته‌ است. این روش ایجاد شغل، اکثراً برای بانوان با مدرک دانشگاهی زبان انگلیسی، موردپسند است.

۴- مترجمی

یکی دیگر از مشاغلی که فارغ‌ التحصیلان رشته‌های زبان انگلیسی، به خصوص گرایش مترجمی، می‌توانند به شکل تخصصی انجام دهند، ترجمه است. یک مترجم می‌تواند به صورت شخصی یا به صورت کارمندی مشغول به کار شود. چنانچه مترجم ها قصد داشته باشند به صورت شخصی کار کنند، می‌توانند به صورت غیررسمی با شرکت‌های خصوصی ترجمه، دارالترجمه‌ها یا خدمات دانشجویی همکاری داشته‌ باشند. در این صورت با ترجمه ‌ی متون محوله، بابت هر صفحه، با توجه به موضوع و حجم تخصص متن، مبلغ مشخصی را دریافت می‌کنند. از مزایای این شغل این است که می‌توانند حجم کار را با توجه به تلاش و توانایی خود افزایش داده یا در صورت لزوم، کاهش دهند.

۵- مترجم تور گردشگری

یکی از مشاغل جذاب و مورد علاقه‌ ی اکثریت فارغ‌ التحصیلان زبان انگلیسی، “مترجم تورهای گردشگری”است. این شغل علاوه بر اینکه بسیار مفرح ومتنوع است، می‌تواند درآمد بسیار خوبی هم بهمراه داشته باشد. با توجه به مهارت شما درمکالمه با افراد انگلیسی زبان، می‌توانید درآمد خوبی هم از این شغل کسب کنید.

۶- واحد امور بین المللی شرکت ها

امروزه با افزایش مراودات بین‌المللی شرکت ها و صنایع مختلف، یکی از ملزوم‌ ترین مشاغل در شرکت ها، کارشناس زبان به عنوان مترجم و رابط دو زبانه در امور بین‌المللی است. کسانی که در این رشته فارغ‌التحصیلان، به خصوص گرایش‌های مترجمی و ادبیات زبان انگلیسی، به دلیل آشنایی بیشتر با فرهنگ و اصطلاحات زبان انگلیسی، قادر به فعالیت در پست‌های بین‌المللی هستند. چه بسا افرادی که از انگیزه‌ ی یادگیری بالایی برخوردار باشند، با کسب تخصص لازم  به صورت تجربی در حیطه‌ ی صنعت و صنف شرکت، به عنوان نماینده‌ی شرکت، به ماموریت‌های خارج از کشور فرستاده شوند؛ در این صورت از حقوق و مزایای خوبی نیز برخوردار خواهند بود.

۷- social media  و کسب و کار های اینترنتی

این روزها بازار کسب و کار های غیرحضوری و اینترنتی داغ است. سایت‌های اینترنتی، صفحات اینستاگرام، کانال‌های تلگرامی و اپلیکیشن‌های موبایل در حال افزایش و فراگیری هستند. برای هر مبحثی، بسته‌های آموزشی آنلاین و غیرحضوری، تولید شده و در فضای اینترنت به فروش گذاشته می‌شوند. شما هم بعد از اتمام تحصیلات و کسب تخصص می توانید بدون هیچ سرمایه اولیه اقدام به ضبط ویدئو های آموزشی و فروش آن کنید.

البته که راه‌اندازی و مدیریت کسب و کارهای اینترنتی نیازمند رعایت یک سری اصول اولیه‌ است. این اصول را می‌توانیید به راحتی با کمک اینترنت یا از یک مشاور تجارت الکترونیک، فرا بگیرید. لازم به ذکر است سقفی برای درآمد کسب و کار اینترنتی شما، وجود ندارد. از ویژگی‌های کسب و کار اینترنتی این است که با به وجود آمدن کسب و کارهای جدید، از درآمد باقی کاسته نمی‌شود، چه بسا موجب رشد و تبلیغ یکدیگرنیز می‌شود.

رشته زبان انگلیسی چند واحد دارد و چقدر به طول می انجامد؟

طول دوره: ۸ نیمسال برابر با ۴ سال

واحدهای درسی: ۱۳۵ واحد به عبارت زیر:

عمومی : ۱۸ واحد برابر ۹ درس

پایه و اصلی مشترک : ۷۶ واحد برابر ۳۰ درس

تخصصی : ۴۱ واحد برابر ۱۹ درس

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *