عمومی

معرفی رشته دامپزشکی

دامپزشکی

رشته دامپزشکی

از جمله پرطرفدارترین و پردرآمدترین رشته‌های تجربی، دامپزشکی است. تعداد زیادی از داوطلبان گروه تجربی هدف قبولی در رشته دامپزشکی را در کنکور دارند. رشته دامپزشکی در زیرگروه ۱ رشته‌ های علوم تجربی قرار دارد و داوطلبان کنکور می  توانند با توجه به ضرایب دروس در این گروه دروس را مطالعه کنند. ولی بی شک مهم‌ترین درس برای قبولی در رشته های زیرگروه ۱ تجربی، زیست شناسی است. ضرایب باقی درس ها هم به شرح مقابل است:

زمین شناسی: ۰، شیمی: ۳، ریاضی و فیزیک: ۲ .

در ادامه قصد معرفی کامل رشته دامپزشکی را داریم.

کاردانی دامپزشکی دقیقا چیست؟

در بسیاری از منابع، به غلط اطلاعاتی در اختیار افراد علاقه مند به این رشته قرار می‌دهند مبنی بر اینکه رشته دامپزشکی دوره کاردانی هم دارد!

این در حالی است که رشته دامپزشکی هم مثل رشته پزشکی از جمله رشته‌های علوم پزشکی است، که حدودا یک دوره ۶ ساله دکتری پیوسته دارد و در ادامه تحصیل فرد می تواند برای کسب تخصص در آزمون تخصص شرکت کند. و بعد از موفقیت در آن مدرک فوق دکتری خود را دریافت کند.

پس کاردانی دامپزشکی چیست؟ از نظر اسم، شدیدا به دامپزشکی شبیه بنظر می ‌رسد؛ اما در اصل، کاردانی دامپزشکی رشته  کاملا متفاوتی است، که با رتبه‌های خیلی پایین‌تر نسبت به دامپزشکی و حتی در بعضی دانشگاه ها بدون کنکور هم پذیرش  دارد، اما تفاوت اصلی این افراد با دامپزشکان این است که، به این اشخاص مجوز تأسیس مطب نمی دهند. تفاوت دیگر بین این دو رشته این است که دکتری دامپزشکی شش سال پیوسته زمان می برد اما کاردانی دامپزشکی تنها دو سال و نیم به طول می  انجامد.

فارغ التحصیلان در رشته کاردانی دامپزشکی می‌توانند در جاهایی مثل: انجام امور کشتارگاهی و درمانگاهی ، انجام اعمال  مربوط به آزمایشگاه، تندریس به دانش آموزان در دبیرستان‌ های فنی حرفه‌ ای در رشته امور دامی، فعالیت‌تکنسین دامپزشکی، فعالیت‌های بهداشت ‌یار دامپزشکی مشغول به کار شوند.

وظایف یک دامپزشک چیست؟

تشخیص مشکلات بهداشتی انواع حیوانات

کشتار از بین بردن حیوانات در صورت احتیاج (حمله ملخ‌ها، آنفولانزا پرندگان و غیره)

تجویزو انجام آزمایشات تشخیصی مثل اشعه ایکس، EKG، سونوگرافی، خون، ادرار و مدفوع و غیره

واکسینه کردن همه حیوانات در برابر بیماری‌ها، مثل بیماری هاری

مشورت و انجام مشاوره با صاحبان حیوانات خانگی در مورد مسائلی مثل تغذیه، رفتار و تولید مثل آن‌ ها

معالجه و بهبود زخم‌ها و شکستگی‌های احتمالی حیوانات

ارائه مراقبت‌های پیشگیرانه برای حفظ سلامت دام‌ها (بررسی تغذیه و غیره)

درمان بیماری های عفونی در حیوانات. (انواع سرطان‌ها و غیره)

انجام جراحی های جزئی تا پیچیده با توجه به میزان تجربه و آموزش‌های دیده شده (مثلأ شکستگی)

کدام دانشگاه‌ها در رشته دکتری دامپزشکی پذیرش دانشجو دارند؟

همان ‌طور که قبلأ هم اشاره کردیم، دکتری دامپزشکی تنها در دانشگاه‌های دولتی روزانه و دانشگاه های نوبت دوم ارائه می‌شود. البته داوطلبانی که در دانشگاه های نوبت دوم پذیرفته می شوند، میبایست یک مبلغی را برای شهریه بپردازند که در مقایسه با دانشگاه‌های آزاد و … کمتر است.

بازارکار رشته دکتری دامپزشکی در ایران به چه صورت است؟

در ارتباط با بازار کار این رشته باید به این موضوع اشاره کنیم که متأسفانه تقریبا ۷۹ درصد از قبولین در این رشته یا در نیمه دوره تحصیل انصراف می‌دهند، یا تغییر رشته می ‌دهند و یا کلا از رشته خود رضایت کفی را ندارند؛ این مسئله حاکی از آن  است که اغلب دانش آموزان قبل از انتخاب رشته اطلاعات کافی از کلیت رشته و حیطه کاری در دست ندارند.

ولی نباید فراموش کرد که این رشته بازار کار خوبی دارد و حیطه کاری دامپزشکان بسیار گسترده است. آن ها می‌توانند در مکان‌ هایی مثل: درمان وآموزش پزشکی، وزارت بهداشت، مراکز بهداشتی و درمانی، بیمارستان‌های وابسته به دستگاه‌ های دولتی و خصوصی، دانشگاه‌های علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی، انستیتو پاستور، وزارت جهاد کشاورزی، انستیتو تحقیقات تغذیه، موسسات تحقیقات و ترویج کشاورزی، موسسات دامپزشکی و موسسه سرم و واکسن سازی رازی کشور مشغول به فعالیت باشند.

ولیکن اگر شما برای آینده خود دنبال شغلی خصوصی هم چنین با درآمد بالا هستید، می‌توانید اقدام برای تأسیس مطب دامپزشکی، داروخانه های دامپزشکی یا مرکز واکسیناسیون مخصوص حیوانات اقدام کنید. البته شرط لازم در این موارد این  است که فرد باید مهارت، تجربه، امتیاز و مجوز و از همه این ها مهم‌تر، هزینه لازم برای تأسیس یک چنین جایی را داشته باشد.

رتبه لازم برای قبولی در رشته دامپزشکی چند است؟

همان طور که بالاتر هم اشاره کردیم رشته دامپزشکی جزو پرطرفدار ترین رشته های گروه تجربی است و هرساله در انتخابات داوطلبان تجربی دیده می شود.

جالب است بدانید هرساله حدودا ۷۵۰ نفر از رشته دامپزشکی فارغ التحصیل می شوند.

اما رتبه لازم برای قبوی در این رشته با توجه به میزان ظرفیت های هرسال و سهمیه منطقه ای داوطلبان از ۲۰۰۰ تا ۷۰۰۰ متغیر است.

دروس رشته دامپزشکی چند واحد  است؟

دانشجویان این رشته در مجموع باید ۲۲۴ واحد را پشت سر گذارند که این واحدهای درسی به چهار گروه زیر تقسیم می‌شوند:

پایه

تخصصی

اصلی

بالینی

سر فصل دروس به شرح زیر است:

عمومی : ۲۰ واحد

پایه : ۲۴ واحد

اصلی : ۸۹ واحد (که ۲ واحد آن اختیاری است)

تخصصی : ۴۹ واحد ( که ۳ واحد آن اختیاری است)

بالینی دامپزشکی : ۱۰ واحد (که ۴ واحد آن اختیاری است)

کارآموزی در روستا : ۶ واحد

کارآموزی اینترنی : ۲۰ واحد

پایان نامه، گزارش تحقیق : ۶ واحد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *