عمومی

تاثیر موسیقی بر یادگیری

تعداد زیادی از دانش‌آموزان و دانشجویان در همه جای دنیا بر این باورند که هنگام درس خواندن و دوره کردن آن، احتیاج دارند که به موسیقی گوش بدهند.

این دسته از افراد اعتقاد دارند موسیقی تمرکز آن‌ها را روی درس افزایش می‌دهد. حتی عده‌ای از آن ها معتقدند که بدون موسیقی نمی‌توانند مطالب را به خوبی مرور کنند. از طرفی دیگر عده‌ای گوش دادن به موسیقی را گمراه کننده و عامل حواس‌پرتی خود می‌دانند.

انسان ها احتیاج به سکوت دارند تا در بین انجام کار ها یا خواندن درس بهترین عملکرد را داشته باشند. اما آیا این موضوع درست که گوش دادن به موسیقی باعث افزایش تمرکز می شود صحت دارد؟

آیا موسیقی یکی از عوامل حواس پرتی می باشد که آن‌ها از بی‌‌خبر‌ هستند؟

مطالعات جدید نشان داده است که موسیقی تأثیرات مثبت زیادی بر روی مغز و بدن انسان دارد. نوای موسیقی نیمکره چپ و نیکره راست مغز را یا هم فعال می‌کند.

فعال‌سازی هر دو نیمکره می‌تواند یادگیری هر چیزی را به بهترین حد ممکن رسانده و حافظه افراد را تقویت نماید. پس می‌توان از موسیقی با عنوان یکی از مهم­ترین و کارآمدترین راه های تقویت حافظه برای فعالیت هایی از جمله درس خواندن یاد کرد.

هم­چنین گوش دادن به موسیقی­ های کلاسیک قبل از درس خواندن هم می‌تواند به ما در افزایش آرامش روحی کمک کند.

تاثیرات موسیقی ­های بر یادگیری افراد با کمک به افزایش روحیه

گوش دادن به انواع موسیقی­ ها می‌تواند شما را به یک فرد شاد و سرزنده تبدیل کند.

قطعا می پرسید چگونه؟ موسیقی عواطف و احساسات ما را تحت تاثیر قرار دهد تا احساس آزادی بیشتری کنیم و در نتیجه سطح دوپامین در بدنمان را هم افزایش دهد. طبق تحقیقات انجام شده، گوش دادن به موسیقی باعث آزاد سازی هورمون دوپامین در مغز انسان ها می‌شود.

دوپامین یک انتقال دهنده عصبی بوده که باعث تقویت احساس نشاط و هیجان می‌شود. مطالعات انجام شده نشان داده است که افراد زمانی که روحیه مثبتی دارند، در مقایسه با زمانی که روحیه منفی یا خنثی دارند، در حل مسائل بهتر عمل می‌کنند.

موسیقی های آرامش بخش هم­چنین به دانش‌آموزان مبتلا به استرس نیز کمک بسزایی می‌کند و روحیه آن‌ها را آرام خواهد کرد. این آرامش در نهایت می‌تواند آن‌ها را به سمت مطالعه کاربردی و بهتر سوق دهد و موجب افزایش کیفیت مطالعه این دسته از دانش‌آموزان شود.

برخی از انواع موسیقی که بر یادگیری ما تاثیر منفی دارند

نتایج تعدادی از مطالعات نشان می‌دهند که گوش سپردن به بعضی از انواع موسیقی ها در هنگام مطالعه تاثیر بر عکس بر یادگیری ما دارد و کاملا باعث حواس ‌پرتی و هم چنین عدم تمرکز صحیح ما می‌شود. این افراد بعد از تحقیقات فراوان دریافته اند که موسیقی‌هایی که دارای خواننده می باشند نه تنها برای بالابردن یادگیری مفید نیستند، بلکه گاها موجب کاهش تمرکز ما هم خواهند شد.

اما دلیل این اتفاق در چیست؟

وقتی که شما به یک قطعه موسیقی پاپ یا راک (ِیا هر نوع موسیقی دیگر با متن) گوش می‌ دهید، مغز شما به طور ناخودآگاه سعی دارد که هم متن ترانه را برای خودش آنالیز کند و هم مطالبی را که آن را مطالعه میکند به خاطر بسپارد. یکی از بزرگترین عوامل کاهش تمرکز شما حین مطالعه، انجام دادن چند کار به شکل همزمان می باشد. اگر به گوش کردن موسیقی با متن بپردازید شما مغز خود را به شکل همزمان درگیر دو کار خواهید کرد. به طور خلاصه تر، اگر گوش دادن به موسیقی را یک حواس پرتی تلقی کردید، بهتر است که سعی نکنید از موسیقی به عنوان روشی برای تبدیل به یک دانش آموز بهتر یا باهوش‌تر استفاده کنید.

سخن پایانی

در نهایت به این نتیجه می رسیم که موسیقی هم مانند خیلی از موارد دیگر تاثیر کاملا نسبی بر یادگیری دارد. همانطور که می  تواند برای خیلی از افراد حکم کاتالیزور را داشته باشد، می تواند برای افراد دیگری نیز سنگ جلوی راه باشد.

در نتیجه بهتر است در ابتدا آزمون و خطا کنید. یعنی امتحان کنید که تاثیر موسیقی ها در یادگیری شما چه میزان می باشد؟ و سپس اقدام به استفاده یا عدم استفاده از آن کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *