عمومی

معرفی رشته میکروبیولوژی

میکروبیولوژی چیست؟

میکروبیولوژی شاخه ایی از علم زیست شناسی است که وظیفه مطالعه و بررسی میکروارگانیسم ها را بر عهده دارد.

در این علم ارتباط میکروارگانیسم ها با خودشان و همچنین موجوداتی مانند انسان، حیوانات و گیاهان مورد بررسی قرار می گیرد.این رشته علم شناخت علم شناخت میکروارگانیسم‌ها یا جانداران میکروسکوپی اعم از باکتری ها، ویروس ها، قارچ ها و تک سلولی ها است.

میکروبیولوژی به چگونگی استفاده بهینه از میکروارگانیسم ها جهت جلوگیری از زیان به زندگی انسان، حیوان و گیاه نیز می پردازد. از اهداف این رشته مبارزه با میکروارگانیسم های خطرناک و بیماری زا که حیات انسان ها، حیوانات و گیاهان را به خطر می اندازند است که یک میکروبیولوژیست با شناخت مسیر ایجاد بیماری می تواند آن را متوقف کرده و از بروز یا پیشروی بیماری جلوگیری کند.

پس اگر شما هم جزو کسانی هستید که علاقه‌مندید تا در حیطه این رشته اطلاعات بسیاری به دست آورید، با ما تا آخر این مقاله همراه باشید.

میکروبیولوژیست ها چه وظایفی دارند؟

میکروبیولوژیست ها وظایف مختلفی از جمله شناسایی انواع میکروب ها جهت کنترل بیماری های عفونی، کنترل کیفیت مواد غذایی و استفاده بهینه و مناسب از میکروارگانیسم‌ها در تولید مواد غذایی جدید، بهینه سازی مواد غذایی موجود از طریق انجام آزمایش ها و پژوهش های مختلف، استفاده از میکروارگانیسم ها برای کنترل آلودگی های محیط زیست و… دارند.

توانایی های ورود به رشته میکروبیولوژی

این رشته در حال پیشرفت است و روزانه میکروب ها و ویروس های جدیدی مانند ویروس کرونا شناسایی می شود. به همین دلیل میکروبیولوژیست باید روحیه مطالعه روزانه درباره آخرین پیشرفت های علم را داشته باشد. از دیگر توانایی های لازم برای ورود به این رشته می توان به حافظه خوب، روحیه جستجوگری و خلاقیت، قدرت تجزیه و تحلیل مناسب، روحیه صبور بودن، دقت بالا و توجه زیاد به جزئیات، علاقه به کار با نرم افزارها، توانایی رهبری تیم، قدرت حل مسئله اشاره کرد.

فرصت های شغلی میکروبیولوژی

از لحاظ شغلی این افراد میتوانند در سازمان های حوزه بهداشت و درمان، پژوهشگاه های نفت، آزمایشگاه های پاتولوژی و میکروب شناسی بیمارستان ها، بخش های تحقیقاتی صنایع غذایی و دارویی، کشاورزی، محیط زیست، تهیه‌ لوازم‌ آزمایشگاهی‌ و  … مشغول به کار شوند و به عنوان کارشناس آزمایشگاه تشخیص طبی، پژوهشگر، کارشناس آزمایشگاه غذا، دارو و بهداشتی، کارشناس آزمایشگاه واکسن و سرم و کارشناس مواد خوراکی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی به فعالیت بپردازند.

فارغ التحصیلان این رشته میتوانند در آزمایشگاه‌ها و دفاتر کار ‌کنند و در آنجا آزمایش‌های علمی گوناگون انجام می‌دهند و نتایج را تجزیه و تحلیل ‌کنند. اکثر میکروبیولوژیست‌ها تمام وقت کار می‌کنند و ساعات کاری منظمی دارند. کار میکروبیولوژیست‌ها در طیف وسیعی از زمینه‌ها از جمله داروسازی، بیوتکنولوژی و کشاورزی مرتبط است. اکثر کارها در بیمارستان‌ها، آزمایشگاه‌ها و ادارات انجام می‌شود که کارفرمایان اصلی آن سازمان‌های محیط زیست، خدمات بهداشت ملی، صنایع دارویی و آب و آزمایشگاه‌های علوم پزشکی قانونی هستند. میکروبیولوژی یک موضوع گسترده است که با سایر علوم زیستی مانند ایمونولوژی و بیوشیمی همپوشانی دارد.

واحد های درسی میکروبیولوژی

دروس عمومی

مبانی نظری اسلام، اخلاق اسلامی، انقلاب اسلامی، تاریخ و تمدن اسلام، آشنایی با منابع اسلامی، ادبیات فارسی، زبان عمومی، تربیت بدنی ۱ و ۲.

دروس تخصصی

میکروبیولوژی محیطی و آزمایشگاه، باکتری شناسی ۲ و آزمایشگاه، قارچ شناسی و آزمایشگاه، میکروبیولوژی صنعتی و آزمایشگاه، بیوشیمی فیزیک، مبانی فیزیولوژی گیاهی و آزمایشگاه، ایمونولوژی و آزمایشگاه، تکامل، ژنتیک ۲ و آزمایشگاه، میکروبیولوژی ۱ و آزمایشگاه، بیوفیزیک، شیمی عمومی و آزمایشگاه، زیست گیاهی و آزمایشگاه، فیزیک و آزمایشگاه، بیوشیمی ۲ و آزمایشگاه، زیست شناسی جانوری و ازمایشگاه، زبان تخصصی، باکتری شناسی و آزمایشگاه، میکروبیولوژی غذایی و آزمایشگاه، پروتوزئولوژی، دروس اختیاری، زیست شناسی مولکولی، ویروس شناسی، زیست شناسی پرتوی، ژنتیک ۱ و آزمایشگاه مبانی فیزیولوژی جانوری و آزمایشگاه، میکروبیولوژی ۲ و آزمایشگاه، اکولوژی عمومی، ریاضی عمومی، شیمی آلی و آزمایشگاه، بیوشیمی ۱ و آزمایشگاه، آمار زیستی، زیست شناسی سلولی و آزمایشگاه.

کدام دانشگاه‌ها پذیرش رشته میکروبیولوژی دارند؟

رشته میکروبیولوژی در سه مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری تخصصی ارائه می‌شود. دانشگاه‌های سراسری، آزاد، پیام نور و غیر انتفاعی در ایران پذیرش رشته میکروبیولوژی دارند.

لازم به ذکر است که در همه دانشگاه‌های فوق پذیرش رشته میکروبیولوژی به صورت آزمون انجام می‌گیرد؛ البته دانشگاه‌های سراسری تنها پذیرش با آزمون دارند، اما سایر دانشگاه‌های آزاد، پیام نور و غیر انتفاعی در بعضی شهرها، پذیرش بدون کنکور رشته میکروبیولوژی را نیز دارا می‌باشند.

رشته میکروبیولوژی و بازار کار

پتانسیل‌های زیادی برای بازار کار این رشته وجود دارد. هر چه فرد سطح تحصیلات بالاتری در این رشته داشته باشد، راحت‌تر می‌تواند حوزه کاری خود را مشخص کند. اما برخی از مکان‌هایی که یک میکروبیولوژیست می‌تواند در آن محل به اشتغال بپردازد، عبارتند از:

آزمایشگاه‌های پاتولوژی

مراکز تحقیقاتی و میکروب‌شناسی بیمارستان‌ها

سازمان‌های حوزه بهداشت و درمان

پژوهشگاه‌های کشاورزی، زیست محیطی و نفتی

مرکز های تحقیقاتی مرتبط با دارو و غذا به عنوان کنترل کیفی مواد غذایی

کارخانه‌های عطر سازی

مراکز مربوط به صنایع نساجی

تهیه واکسن

درآمد و حقوق رشته میکروبیولوژی

موضوع اشباع شدن رشته‌های دانشگاهی، یکی از پرتکرارترین سوالاتی است که ممکن است شنیده شود. همین مسئله می‌تواند موجبات نگرانی بسیاری از داوطلبان را فراهم سازد.

اما شاید توجه به یک نکته بسیار ضروری باشد! بنظر شما آیا می‌توان بدون برخورداری از تخصص علمی بالا، موفقیت لازم را به دست آورد؟ و یا درآمد مناسبی داشته باشیم؟ جواب شما نیز قطعأ خیر است! بنابراین تقاوتی ندارد شما در ایران زندگی می‌کنید و یا در خارج از کشور، در هر حال، هدف مهم این است شما بتوانید در رشته خود، موفقیت لازم را به دست آورید.

شاید این توضیح در رابطه با رشته میکروبیولوژی برای برخی از داوطلبان کافی نباشد.شاید حتی به دنبال اطلاعات دقیق‌تری باشند که از آینده شغلی خود در این رشته آگاه شوند. در صورتی که وارد بازار کار شوید، درآمد شما را می‌توان به دو نوع تقسیم کرد.

اگر در شرکت‌های کوچک مشغول به کار هستید، درآمد شما می‌تواند در حال حاضر از ۱ میلیون تومان تا ۵ میلیون تومان در ماه متغیر باشد. همچنین در صورتی که موفق به استخدام در شرکت‌های بزرگی مانند شرکت داروسازی رازی شوید، می‌تواند این درآمد تا ۶ میلیون تومان در ماه نیز متغیر باشد. البته این میزان درآمد مربوط به حال حاضر است و تا ۴ سال دیگر قطعأ شرایط متفاوت خواهد بود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *