تعطیلات عید نوروز پیش رو تاثیر زیادی بر افت تحصیلی دانشآموزان دارد. چه دانشآموز دبستانی داشته باشید، چه دانشآموز متوسطه اول و دوم، شروع دوباره درس خواندن بعد از ایام عید مشکل ساز خواهد بود. از طرفی پر کردن تعطیلات دانشآموزان با درس و پیک نوروزی و.. باعث سختگی و فرار از درس خواندن می شود.
پیکهای نوروزی با هدف حفظ وضعیت درسی دانشآموزان در مدارس اجرا میشدند ولیکن به سه دلیل نتیجهی عالی در پیش نداشتد:
دلیل اول دید منفی دانشآموزان به پیک نوروزی بود که مانع استفادهی صد درصدی از آن می شد.
دلیل دوم کلی بودن برنامهی پیک نوروزی بود. دانشآموزان همگی در یک سطح نیستند که با یک پیک پیش بروند و درس خواندن دانشآموزان در تعطیلات باید طبق وضعیت درسی و عادتهای ذهنی دانشآموز باشد. به عنوان مثال برخی با نوشتن زودتر میآموزند و برخی با خواندن.
دلیل آخر نبود استمرار در انجام آن بود. بسیاری از دانشآموزان پیک نوروزی خود را به صورت یکجا در پایان تعطیلات انجام میدادند و تاثیری برایشان نداشت.
امروزه با کنار رفتن پیک نوروزی همین مقدار اندک مرور دروس هم از بین رفته و دانشآموزان بسیاری در دچار افت تحصیلی شده اند و کار معلمان بعد عید بسیار سخت تر شده.
دانشآموزان دبستانی نیاز به تمرین و رها نکردن دروس دارند. از آنجا که بعد از عید مدارس زمان زیادی برای مرور مطالب برای دانشآموزان ندارند بهتر است خودتون این کار را انجام دهید.
۱-صبح زود دانشآموزتان را بیدار کنید و با صبحانه کامل و برنامهی تلوزیونی مورد علاقهی او به استقبالش بروید تا به سحر خیزی عادت کند.
۲- از درس به عنوان تفریح استفاده کنید نه تکلیف، دانشآموزتان را موظف نکنید حتما تعدا مشخصی تمرین حل کند، یک املای ساده یا چند سوال
از سایر دروس کافی است. برای مثال از دانشآموزان پایه سوم چند قسمت از جدول ضرب را به صورت شفاهی پرسش شود کافی ست.
روان خوانی و رونویسی و ریاضی اهمیت بالاتری در مقطع دبستان دارند.
۳- سه روز اول سال و روز های پایانی تعطیلات، درس خواندن را رها کنید. این چند روز اجازه دهید فرزندانتان فقط تفریح کنند.
۴- اهمیت این کار را به آنها یادآوری کنید. دانشآموزانتان با تمرین در ایام عید بسیار پیشرفت خواهد کرد و شما برای تشویق او میتوانید این نکته را یادآور شوید که موقع بازگشت به مدرسه از همکلاسی هایش بسیار پیشی میگیرد.
۵- برای او جایزه بگیرید اما جایزه را در طول تعطیلات هدف او نکنید. به دانشآموزتان نگویید اگر درس بخوانی برایت هدیه میگیرم، این عمل باعث شرطی سازی و صرفا انجام تکلیف برای هدفی غیر از درس میشود. بهتر است اگر قصد خرید جایزه دارید پیش فرزندتان سخنی نگویید و در پایان برای تشویق او این کار را انجام دهید.
۶- لذت یادگیری را به او انتقال دهید. نتیجهی تلاش روزانهاش را نشانش دهید. برای مثال بعد از هر پرسش به او بگویید به تو افتخار میکنم که درسهایت را به خوبی فراگیرند گرفته ای. یا هنگام یادگیری دروس جدید به او یادآوری کنید که توانست مبحثی که برایش دشوار بود را فرا گیرد. هدف از درس خواندن او در تعطیلات باید پیشرفت درسی باشد.
۷- اگر مایل به درس خواندن نبود او را مجبور نکنید، صرفا به او بگویید چرا درس خواندن اهمیت دارد و اینکه بعد از تعطیلات معلمش به او افتخار میکند و بازهم اگر میلی نشان نداد خودتان را شاگرد او کنید و از او بخواهید به شما یاد دهد. برای مثال کتاب آشپزیتان را به او بدهید و بگویید برایتان بخواند و آشپزی کنید، یا از او بخواهید ۴ دستهی ۲۰ تایی لوبیا جدا کند و اینگونه ریاضی تمرین کنید.
۸- فی البداهه جلو بروید یا بگذارید دانشآموزتان برنامهب درس خواندن تعطیلاتش را مشخص کند. اختلال در برنامه تفریحی دانشآموز تاثیر منفی بر یادگیری دارد پس سعی کنید زمانی را به تمرین و تکرار بپردازید که فرزندتان از این عمل احساس رضایت کند.
در آخر لازم است یادآوری کنیم مقطع ابتدایی بسیار مهم و تاثیر گذار است. حتما سعی داشته باشید از همین مقطع دانشآموزتان را علاقه مند به درس خواندن کنید و به او کمک کنید تمامی دروسش را کامل فراگیرد.
همچنین در این سن فرزندانتان بیشترین یادگیری را دارند پس از همین حالا او را با رسوم زیبای عید آشنا سازید و تصویری جاودانه از این سنت دیرینه برایش رقم بزنید